Korte Haven 44, Schiedam
€ 715.000,00 k.k.

Woonoppervlakte
170m2
2 badkamer
3 toilet
6 kamers waarvan
5 slaapkamer(s)
Gebouwd
in
Omschrijving
Kenmerken
Video’s
Documenten

Omschrijving

Wonen in tijdloze schoonheid! Graag nemen wij u mee naar deze bijzondere plek in Schiedam! We zijn in de oudste haven van Schiedam , de Korte Haven. Een prachtige plek midden in het historische centrum van Schiedam. Tot in de 18e eeuw werden schepen vanuit deze haven via een overtoom over land getrokken naar de Schie (het riviertje waar Schiedam naar is genoemd) voor de handelsvaart onder meer richting Delft. De Korte haven telt tal van historische gebouwen. Onder andere de Korenbeurs waar vroeger het graan voor onder meer de jeneverindustrie werd verhandeld.

We houden stil voor nummer 44. Een prachtige monumentale woning. Het huis dateert uit (waarschijnlijk) de 18e eeuw (vermoedelijk 1760/1770) en is dus ongeveer 250 jaar oud. Het is een Rijksmonument. Het is volgens het Rijksmonumentenregister: “een dwarshuis met verdiepingen, hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel van vroeg-19e-eeuws karakter”. Het huis was in de 19e eeuw eigendom van de familie Wittkampf, één van de branders (jeneverstokers) van Schiedam. De oude jeneverfabriek staat nog steeds schuin achter het huis en is nu woonhuis. Van 1935 tot 1971 was in het huis gevestigd de “Tapijtknoperij en Wolweverij Mies van Rossum”. De weefgetouwen stonden op de eerste en tweede verdieping.
De woning is geheel gerenoveerd en alle noodzakelijk restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd. 
Zullen we een kijkje binnen nemen? Een ware buitenkans gezien de historie van dit huis!

ENTREE/HAL

Ongetwijfeld hebben de huidige bewoners hun adem even ingehouden toen zij de woning betraden. En wij kunnen niet anders dan dat ook doen. Via de voordeur komen we in een prachtige hal die de authentieke sfeer van de woning ademt. Hier kunt u met alle allure uw gasten ontvangen! Dubbele openslaande deuren bieden toegang tot de woonkamer.

Maatvoering: Circa 2.09 x 2.01m
Vloerafwerking: Winckelmantegels (dubbel hard gebakken)
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk

LIVING
De woonkamer is als het ware als een ‘U’ om de hal gesitueerd. Komen we uit de hal en gaan we naar rechts, dan komen we in het zitgedeelte: de vroegere ‘deftige kamer’. Stijl en perfectie zijn hier kernbegrippen. De woning was in de 19e eeuw eigendom van de familie Wittkampf. Deze familie behoorde tot de jeneverstokers van Schiedam. De geschiedenis van de jeneverstokerij komt dan ook in de woning terug. Ons oog wordt als het ware direct naar het plafond getrokken. Het monumentale plafond refereert aan de jeneverindustrie met onder andere vier medaillons waarin het jeneverstoken wordt gesymboliseerd. Door de royale vensters met roedeverdeling is er leuk zicht over de Korte Haven en de andere monumentale gebouwen.
En ziet u de prachtige schouw? Deze is vermoedelijk 250 jaar oud. De schouw is voorzien van een dubbele pijp met isolatie. Hier kan weer een kachel op worden aangesloten. Gaan we vanuit de hal links dan komen we in een nis waar u zich heerlijk terug kunt trekken. De huidige bewoners hebben ervoor gekozen om hier een eethoek en de piano te plaatsen, maar u kunt hier bijvoorbeeld ook een heerlijke leeshoek maken. Of wat denkt u van een werkplek die vanuit het zitgedeelte niet zichtbaar is? Kortom: aan mogelijkheden geen gebrek.

Maatvoering: Circa 48 m²
Vloerafwerking: Parket en plavuizen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk / houten balken / origineel ornament

KEUKEN
De keuken is aan de achterzijde van de woning gesitueerd. Door de royale ramen in het dak is de keuken heerlijk licht. De inrichting bestaat uit een rechte opstelling die helemaal past bij de stijl van de woning. Aan inbouwapparatuur is er beschikking over een inductiekookplaat, oven en afzuigkap. Daarnaast is er een close-in boiler aanwezig. Ook voor de afvalscheiding is een mooi systeem gemaakt: een uitschuifbaar keukenkastje is voorzien van diverse bakken t.b.v. de afvalscheiding. De keuken beschikt over een vaste kast met schuifdeur en een kast waarin een wastafel aanwezig is. En ziet u de plantenbak met de mooi groeiende Monstera hierin? Leuk detail: vanuit de keuken is er middels een raampje zicht op de woonkamer en de haven!

Maatvoering: Circa 14 m²
Vloerafwerking: Winckelmantegels
Wandafwerking: Betegeling / stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk

TOILET
Vanuit de keuken is er toegang tot het toilet. Deze sanitaire ruimte is voorzien van een hangend toilet en handwasfonteintje.

Maatvoering: Circa 1.52 x 1.20/0.77m
Vloerafwerking: Betegeling
Wandafwerking: Betegeling / stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk

INDELING EERSTE VERDIEPING
OVERLOOP
Via de trap in de woonkamer komen we op de eerste verdieping. Wat direct opvalt is de leuning met de mooie, fraai gevormde ‘vlam’ aan het einde. Dit is een historisch element, die aan de jeneverstokerij refereert.
Vanaf de overloop is er toegang tot de drie (slaap)kamers en de badkamer. Tevens is er een deur naar het dak boven de keuken, het dakterras. Waar u beschut buiten kunt zitten.

SLAAPKAMER I
Deze zeer royale kamer is op dit moment is gebruik als werk-/studeerkamer. De huidige bewoners hebben er voor gekozen om het bureau voor de ramen te plaatsen. Een geweldige keuze aangezien er hiervandaan prachtig zicht is over de Korte Haven.

Maatvoering: Circa 20 m²
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk met balken

SLAAPKAMER II
Ook deze slaapkamer is momenteel in gebruik als werkkamer.

Maatvoering: Circa 3.48 x 2.08m
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk met balken

SLAAPKAMER III
Slapen kun je overal, maar wakker worden met het zicht op de monumentale haven is uniek en een genot voor het oog. Deze (ouder)slaapkamer is gelegen aan de voorzijde van de woning en heeft prachtig uitzicht.

Maatvoering: Circa 9 m²
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk met balken

BADKAMER
De badkamer is voorzien van vele gemakken. Aan sanitair is er beschikking over een dubbele wastafel, royale inloopdouche, tweede toilet en een design radiator. Het geheel is afgewerkt in diverse groentinten, helemaal passend bij het monumentale karakter van het huis.

Maatvoering: Circa 8 m²
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Betegeling / stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk

INDELING TWEEDE VERDIEPING
Nemen we op de overloop de trap naar de tweede verdieping. En als u dacht dat we het monumentale gedeelte van de woning inmiddels hadden gehad, dan staat u op de tweede verdieping een verrassing te wachten. Hier treft u namelijk de vertrekken van de voormalige dienstbodes. Komen we aan op de tweede verdieping dan komen we eerst in een grote open ruimte. De huidige bewoners gebruiken dit gedeelte voor onder andere opslag en hier is volop mogelijkheid om bijv. was was te drogen. Boven de slaapkamer en het dienstbodenvertrek zijn er vlieringen met volop bergruimte.

Maatvoering: Circa 18 m²
Vloerafwerking: Gedeeltelijk parket
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Hout

SLAAPKAMER IV
Dit is een ruime vierde slaapkamer. Deze slaapkamer beschikt over een eigen badkamer. Tevens treft u in deze slaapkamer een vaste kast met hierin de aansluiting voor de wasmachine en de opstelling van de C.V.-ketel.

Maatvoering: Circa 16 m²
Vloerafwerking: Originele houten vloerdelen
Wandafwerking: Stucwerk
Plafondafwerking: Stucwerk met balken

BADKAMER
De huidige bewoners hebben er voor gekozen om een extra badkamer te creëren op de tweede verdieping. Hierdoor is de vierde slaapkamer een ideaal vertrek voor gasten geworden! De badkamer beschikt over een douche, staand toilet en een wastafel.

Maatvoering: Circa 2.06 x 1.90m
Vloerafwerking: Houten vloerdelen
Wandafwerking: Hout
Plafondafwerking: Stucwerk

DIENSTBODENVERTREK
Het voormalige dienstbodenvertrek is momenteel in gebruik als opslag. Hier kunt u een werk-, slaap- of hobbykamer creëren. Toch zijn de authentieke details, zoals delen van de bedstede nog aanwezig. Het dienstbodenvertrek is monumentaal.

Maatvoering: Circa 2.26 x 5.26m

RONDOM DE WONING
Zoals gezegd is de woning gelegen aan de oudste haven van Schiedam. De Korte Haven telt tal van historische gebouwen. Daaronder de prachtige Korenbeurs, waar vroeger het graan voor onder meer de jeneverindustrie werd verhandeld.
Recht tegenover de woning liggen het oude Dominicanessenklooster, het pand Paulus, de vroegere kerk van ds. François Haverschmidt (Piet Paaltjens) en de Stadstimmerwerf, de vroegere Openbare Werken van de stad. Vlak om de hoek staat de “Drie Korenbloemen”, een achttiende-eeuwse korenmolen, een van de zeven nog bestaande, op de voormalige vesten van Schiedam gebouwde, molens van Schiedam.

ALGEMENE INFORMATIE
- Vloerverwarming: onder de plavuizen in de woonkamer en keuken 
- Isolatie: Dakisolatie; muurisolatie middels voorzetwanden, uitgezonderd de voorgevel
- Dubbelglas: Alle ramen zijn voorzien van dubbel glas, behalve de 1e verdieping aan de voorzijde 
- De vloeren op de eerste verdieping en de slaapkamer op de tweede verdieping zijn afgewerkt met originele houten vloer met een breedte tot 40 cm
- Het pand is een rijksmonument
- Parkeren: In de straat is een parkeervergunning nodig. Voor 1 auto is dit € 90,- per jaar en een 2e auto is € 406,- per jaar. 

TOELICHTING MEETINSTRUCTIE
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting.

Kenmerken

Overdracht
Status: Beschikbaar
Koopsom: € 715.000,00 k.k.
Aanvaarding in: In overleg
Bouwvorm
Soort object Woonhuis
Type woonhuis: Grachtenpand
Bouwjaar
Bouwvorm: Bestaande bouw
Ligging: Aan Water, Aan Rustige Weg, In Centrum, Vrij Uitzicht
Indeling
Woonoppervlakte: 170 m2
Inhoud: 710 m3
Aantal kamers: 6
Aantal slaapkamers: 5
Aantal woonlagen: 3
Energie
Energieklasse: C
Isolatie: Dakisolatie, Voorzetramen, Grotendeels Dubbelglas
Warmwater: C.v.-Ketel, Elektrische Boiler Eigendom
Verwarming: C.v.-Ketel, Vloerverwarming Gedeeltelijk
Bouwjaar C.V.-Ketel: 2012
Combiketel: Ja
Buitenruimte
Tuin: Geen Tuin
Parkeergelegenheid
Garages: Geen aanwezig
Parkeerfaciliteiten Parkeervergunningen
Dak
Soort dak: Schilddak
Overig
Bijzonderheden: Monumentaal Pand
Onderhoud binnen: Goed
Onderhoud buiten: Goed
Huidig gebruik: Woonruimte
Huidige bestemming: Woonruimte
Kadastrale gegevens
Gemeente: Schiedam
Sectie: C
Perceelnummer: 1389
Oppervlakte: 89
Eigendomssituatie: Volle eigendom

Video’s

Documenten

Selecteer hieronder de gewenste documenten om ze te downloaden.

Interesse in deze woning?
Plan direct een bezichtiging.